Skip to main content
Fastighet, Nyheter

Lekplatsbesiktning för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare

Passa på innan sommaren att försäkra er om att er lekplats håller rätt säkerhetsnivå. LUCO Fastighets besiktning är en grundlig lekplatsbesiktning för fastighetsägare i Göteborg med omnejd. 

I Sverige ska varje lekplats sedan 1 januari 1999 säkerhetsbesiktigas en gång per år. Allt enligt den Europeiska standarden SS-EN 1176:2017 och SS-EN 1177:2008 som då trädde i kraft. Besiktningspersonalen besiktigar lekplatsen mot gällande standard, Plan- och Bygglagen (PBL), Produktsäkerhetslagen (PSL), Ordningslagen (OL) och Boverkets Byggregler (BBR). Besiktningsutrustningen är särskilt framtagen av för att möta de krav som idag ställs på lekredskap. 

FN’s barnkonvention säger att alla barn har rätt till en stimulerande, trygg och lämplig miljö men varje år skadas tyvärr cirka 50 000 barn (upp till 17 år) på lekplatser runt om i landet. Den stora andelen av barn som skadas är något vi på LUCO vill vara med att förebygga. Därför erbjuder vi just nu lekplatsbesiktning till ett förmånligt pris. 

De vanligaste skadorna beror på för stora glipor i rutschkanor där barn kan få skärskador, för stora öppningar i klätterställningar och att det stötdämpande underlaget är otillräckligt. De allvarligaste skadorna synliggörs genom denna besiktning och efter avslutad besiktning upprättas ett protokoll där ni som fastighetsägare ser vilka eventuella riskområden som finns och vad som bör åtgärdas. Ansvaret för att åtgärda ett allvarligt fel åligger fastighetsägaren. 

Viktigt att veta är att ansvaret för lekplatsens redskap är densamma oavsett hur gamla redskapen är. Fastighetsägaren bör minst en gång om året ta in en professionell besiktningsman för att få aktuell status på lekplatsen. Förutom denna årliga besiktning bör fastighetsägaren kontinuerligt, mellan 4-12 gånger per år utföra kontroller av lekplatsen där funktion och drift säkerställs. För lekredskap som utsätts för stora påfrestningar eller skadegörelse bör kontrollerna ske mer frekvent. 

Kontakta oss via formuläret så berättar vi mer.
Formulär

Mer information:

Regler för lekplatser och lekredskap – Boverket

Boverket

Fler nyheter

Se fler nyheter och inlägg från LUCO